El Teb participa a TRANSVERSAL

El TEB va participar el passat dimecres 22 d’Octubre a les Jornades TRANSVERSAL ART URBÀ a l’escola BAU, projecte pilot en el que hem estat treballant durant aquest any 2014 i que preten dotar a la ciutat de Barcelona d’un model propi de gestió d’art urbà.

Arte Urbano Openwalls Digerible

En aquest projecte pilot, liderat pel districte de Sant Martí, hi han aprticipat entitats vinculades al món del graffiti com DIFUSOR, OPEN WALLS, REBOBINART, ARTIXOC I ASSOCIACIÓ PER A JOVES TEB.

Amb les experiències i projectes de cada un dels participants, s’han anat generant una sèrie de propostes que ens acosten cada vegada més a un possible nou model de gestió de l’art urbà al a nostra ciutat, alhora que s’ha intentat revaloritzar aquesta forma expresió artísitica tot exposant i difonent els beneficis que cada un dels participants del projecte ha obtingut al voltant del món del graffiti vinculat a la seva realitat: des del potencial que suposa una galeria d’art al carrer, passant pels processos educatius utilitzant el graffiti com a eina de treball, la intervenció comunitària i social a l’espai públic així com també una mesura per aturar la proliferació de TAGS (la experiència de tots els participants ens demostra que un graffiti artístic és respecta i no l’embruten. Una pared, una persiana pintada de color neutre, és un gran reclam per les pintades fortuïtes, ràpides i bandàliques, normalment, concretades en forma de Tags.

D’entre els participants, trobem entitats com Artixoc que, al igual que nosaltres, el TEB, utilitza el graffiti com a eina de treball educatiu i comunitari amb grans resultats.

RebobinART i Difusor, open Walls, tenen com a objectiu onseguir una xarxa de murs o espais urbans legals per poder pintar. D’altra banda, es pretén canviar la concepció de l’art urbà que es té en l’actualitat, aportant valor afegit a aquesta activitat i promocionant als artistes més potents. Tot això, a partir d’un treball de base amb els barris, des de les associacions i entitats, i també amb un programa pedagògic per a escoles i instituts del país.

Són models d’actuació proactius, funcionals i sostenibles, pensats per gestionar intervencions gràfiques en espais públics urbans autoritzats.

Així doncs, la jornada del 22 d’octubre va servir per poder compartir experiències i poder debatre al voltant de l’art urbà i les limitacions que troba a la ciutat de Barcelona, per un a banda limitat per la llei de civisme i, per d’altra, limitada per un concepte més subjectiu que ens genera molts dubtes i ens fa reflexionar sobre diferents aspectes que ara tenim sobre la taula:

-” Si regulem l’art urbà, segueix sent art urbà?”

– “ Com ho regularem? Qui decideix que és art i que no? “

– “ Com trobem l’equilibri entre els barcelonins que volen una Barcelona més moderna i oberta a l’art urbà de carrer i els que no?”

 Tot això i molt més és el debat que ha generat el projecte TRANSVERSAL, i ho hem pogut compartir i debatre entre totes les entitats participants, tècnics del districte de Sant Martí (agraïments especials a Ferran Turmo), artistes, amb l’Ajuntament de Barcelona (especialment, amb en Xavier Olivell, gerent de paisatge Urbà de Barcelona),etc.. graffitada_sant_climent_16-07-2010 (323)graffitada_sant_climent_16-07-2010 (350)També vàrem poder escoltar experiències molt interessants, positives i sostenibles com un projecte artísitc de Philadelphia, a càrrec de Todd Bressi, projecte “MURALARTS” i una altra experiència a Lisboa, a càrrec de Silvia Camara, de la Camara Municipal de Lisboa. Xavier Olivella va apuntar que eren projectes molt interessants per començara pensar com podriem aplicar un model de gestió dart urbà com fan en aquestes ciutats, però tenint en compte les sigularitats i peculiaritats de la ciutat de Barcelona, model irbanístic molt diferent d’una ciutat com Philadelphia.

Així que, per nosaltres, això acaba de començar!!! Pensem-hi!!! Seguim treballant per contruir entre tots i totes la Barcelona que volem pel futur !! Fem-ho pelgats!!!

Si vols veure més fotos clica aquí