Com pot ajudar el coworking a les entitats sense afany de lucre?

El 24 i 25 de maig Barcelona va acollir la Coworking Spain Conference, que girava al voltant dels nous models de treball i la societat col·laborativa. Cada cop se sent a parlar més del coworking o cotreball, però normalment es relaciona amb persones emprenedores i freelance. Podria, però, ser també una opció per a les entitats?

En un article escrit per a la plataforma sobre associacionisme i voluntariat Xarxanet.org reflexionem sobre la relació entre el coworking i les entitats sense afany de lucre. Aquí el teniu!

L'espai de coworking HUB Madrid. Foto CC BY-NC-SA 2.0 de madrideducacion.es
L'espai de coworking HUB Madrid. Foto CC BY-NC-SA 2.0 de madrideducacion.es

Que dues entitats sense afany de lucre comparteixin un local i col·laborin entre elles no és cap novetat. Mai se l’ha anomenant coworking, però segurament ho és. Què és, però, el coworking o cotreball? És un nou model de treball, que es basa en compartir espai, experiències i un lloc on poden créixer les teves oportunitats de negoci i la teva xarxa professional. Va, doncs, més enllà de compartir un espai físic de treball; suposa compartir coneixement, establir sinergies, crear aliances…

A l’Estat espanyol existeixen més de 200 espais de coworking, el 40 per cent dels quals es troba a Barcelona i Madrid. Aquestes xifres el converteixen en el tercer país amb més centres de coworking, només per darrera d’Estats Units (871) i Alemanya (230). Així ho assegura l’estudi Global Coworking Census: 2013 desenvolupat per DeskWanted, el primer cercador d’espais de coworking a la xarxa.

L’estudi també conclou que els espais de coworking s’estan diversificant i han deixat de centrar-se en empreses relacionades amb les tecnologies de la informació i la comunicació i s’estan obrint a altres sectors com les indústries creatives i culturals. Per què no al tercer sector?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yfKUcrpE4aA[/youtube]

Als Estats Units ja existeixen experiències d’espais de coworking específics per a organitzacions. És el cas, per exemple, de Nonprofit Village, creat per desenvolupar, nodrir i sostenir la capacitat d’organització i de col·laboració d’entitats mitjanes, petites i molt petites, proporcionant espais per a oficines, acompanyat de serveis de suport comuns. També hi ha d’altres centres on les entitats comparteixen espai amb altres emprenedors/ores i empreses. N’és un exemple Affinity Lab, on el 12% dels coworkers pertanyen a entitats.

“Moltes persones pensen que el coworking és només per a les empreses, però també pot ser perfecte per a les organitzacions no lucratives”. Així ho afirma la Co-CEO de l’start-up SourceFound, Karen Kuah, a l’article How Coworking Can Benefit Your Nonprofit (Com el coworking pot beneficiar la teva entitat sense afany de lucre) publicat el 22 de maig de 2013 al portal web MemberFindMe. Destaca tres avantatges o beneficis que ofereix aquesta nova forma de treball a les entitats:

  • Reduir costos i manteniment: El principal benefici del coworking és el cost compartit, per tal de poder tenir una oficina per menys diners. També pot reduir la càrrega de treball i les despeses com ara el manteniment i neteja d’oficines.
  • Sales de reunió flexibles: Els espais de coworking ofereixen espais de reunió flexibles. Cada espai de coworking té el seu propi sistema de preus i les seves regles. Alguns centre de cotreball ofereixen tarifes diàries per a necessitats puntuals o tarifes mensuals per a projectes que s’hi vulguin instal·lar.
  • Col·laboració i treball en xarxa: El major benefici dels espais de coworking és l’oportunitat de connectar-te amb persones amb projectes molt diversos. Un animat ambient de col·laboració pot aportar noves idees i inspiració, així com noves oportunitats a la teva organització no lucrativa.

El concepte del coworking és força nou i alguns poden pensar que és una moda passatgera. D’altres, però, consideren que ha vingut per quedar-se i que representar una gran oportunitat per a emprenedors/ores i freelance i, per descomptat, per als emprenedors/ores socials. Ho pot ser també per a les entitats? Ara com ara, no hi ha gaire informació sobre aquesta opció, però sí es coneixen experiències que funcionen a altres països. S’hi sumaran les entitats catalanes?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=le0dfcG_jVw[/youtube]

Article original: Com pot ajudar el coworking a les entitats sense afany de lucre?