QUAN LA CIÈNCIA ERA CURIOSITAT

ganso                           Barcelona presenta les col·leccions íntegres de la família  SALVADOR a l’Institut Botànic.

Salvadoriana, una exposició que posa en relleu un tresor únic i desconegut del patrimoni barceloní: el gabinet de curiositats de la família Salvador. Acostar als barcelonins la ciència entre el Renaixement i la Il·lustració es un dels objectius d’aquesta mostra, oberta a l’Institut Botànic (Montjuïc) i coorganitzada pel Museu de Ciéncias Naturals de Barcelona. L’exposició difon per primera vegada íntegrament les col·leccions del gabinet de curiositats dels Salvador: la rebotiga d’una farmàcia situada al carrer Ample, regentada per un estirp d’apotecaris i naturalistes que al llarg de tres generacions van conservar (1616-1761) el que avui veiem com el precedent remot d’un museu de ciència. Aquell gabinet del carrer Ample era un microcosmos del planeta on els homes avançats a la Il·lustrció es meravellaven davant les mostres del CREADOR i les rèpliques sortides de la mà de l’home: animals dissecats, herbes, minerals, fòssils…. Una formidable barreja on s’uneixen l’obsesió col·leccionista i una ciència incipient, desitjosa d’atrapar l’existència quan els intercanvis eixamplaven els horitzons.
L’herbolari dels Salvador, un dels més antícs i ben conservats d’España. Amb 4917 exemplars, aquesta col·lecció es va formar sobretot amb plantes recollides per Joan Salvador i el seu pare Jaume i encara avui continua sent una referència per la investigació de la flora. El coneixement científic i l’intercanvi cultural demostren que la Barcelona sortida de la guerra de Succesió “no era una ciutat en decadència, sinó receptiva als vents europeus”. El gruix de les col·leccions dels Salvador es va recuperar el 1945; i l’estíu del 2013, a les golfes polsoses del castell de Bleda (Santa Margarida i els Monjos, Alt Penedès) van aparèixer documentació nova i objectes, com les pomones (rèpliques de fruites en ceràmica) que completen el microcosmos d’aquells barcelonins curiosos. No van aconseguir classificar el món; però ens van enviar un retrat científic de la seva època.

Els Salvador tenen un carrer al barri del Raval. Situat entre els carrers de Sant Antoni Abat i La Cera. Coincideix que en aquest mateix carrer vaig a jovesteb on estan dedicats a fer diferents tasques socials al barri. Una d’elles és saber tindre un maneig bàsic de l’ordinador, que és en el que un principiant està. Salutacions per a tothom.

Informació extreta  d’el Peródico el 20 de maig del 2014