FESTA DELS CORS

Les corals del barri del Raval de Barcelona estan de festa. Aprofiten el pont de la Pasqua Granada per marxar dexcursio fora de la ciutad hi tornen el dilluns al vespre moment en qué celebren una cercavila nocturna de cloenda de la festa, El dilluns de la Pasqua Granada, al vespre, els barcelonins carrers del carme, Sant Pacia, Aurora, Carretes…. situats al Raval, viuen un esclat de musica foc i llum, ja que les corals del barri celebren la seva festa Han passat el cap de setmana llarg fora de la ciutad, de parranda, i dilluns- dia festiu local tornen a casa per, lendemá tornada a casa i la finalización del curs coral, les entitas celebren una cercavila nocturna en qué cada una visita el local social de les altres, on és rebuda amb cascades de foc per fer encara més festa . A més, cada coral va acompanyada de la seva banda de trompetes i tambors que contribueixen a crear un ambient totalmet festiu que atrau latenció detots els residents al Raval.Quan cada coral ha visitat les altres[ torna al seu local social. hi encén una traca que simbolitza el fi de festa. un dels aspectes mes vistosos de la festa és que els cantaires carreguen unes impressionants eines demida gegantina que simbolitzen el món obrer. les diferents professions a qué es dedicaven els cantaires en el moment que es van fundar les corals  forquilles i culleres, serres, martelles, graelles— i és que el moviment coral del Raval sinspira en els ideals dAnselm clavé 1824- 1874 creador dun moviment cultural pensat per donar  una ocupación als obrers que, en acabar la feina, es passaven la resta del dia al bar. La coral més veterana, Els Trobadors, va néixer el 1902, i des de llavors en van sorgir una desena més , que actualment sagrupen sota el parigues dela coordinadora de corals del Raval. Moltes de les eines que actualment es venen en motiu de la festa són veritables obres mestres de lartesania catalana. fins al punt que alguna arriba a estar valorada en més de 3.000 euros.Durant bona part del segle xx.les corals del barri sortien a cantar  caramelles per Pascua Florida, moment  en qué se collien diners i menjar dels veins i comerciants. Set setmanes més tard, per Pasqua  Granada, aprofictant que era data festiva, realitzaven una excursió fora de Barcelona a cornellà, per exemple, o Badalona. en un temps en que les vies comunicatives no estaven desenvolupades y es menjáven tot el que havien recollit Actualment. les corals del Raval ja no canten caramelles pels carrers de la ciutat, a causa de lexcessiu soroll que impedeix que les cancons es puguin escoltar minimament bé. Per tant, destinen un dia a labril o al maig per fer una cantada conjunta en algun espai tancat amb bona acústica. i com que ja no canten  caramelles. tampoc no reben propines ni menjar com a recompensa. Sigui com sigui, les entitats estan disposades a  continuar amb la tradicció motiu pel qual cada una seń van a passar els tres dies del pont de Pentecosta a qualsevol poble de cataluña, on realitzen grans tiberis. Antigamet, els cantaires tornaven de lexcursió amb les eines adornades amb ginesta. flor nacional de catalunya, per fer veura atothom que havien passat uns dies fora de la gran ciutat. Hi  ha via qui havia comprat un cunill i el lluia davat de tots els veins. un be. pans de pagés de dos quilos— A questa tradició tot i que actualitzada, és la que encara mantenen viva les corals de la Barceloneta

ball de cors